Odpowiedzialność zarządcy drogi za wypadek na osobie Odpowiedzialność zarządcy drogi za szkodę na mieniu

Tuż po zimie z pod śniegu wyłaniają się liczne dziury w asfalcie, stanowiące nie tylko poważne utrudnienie w ruchu ale przede wszystkim znaczne ryzyko uszkodzenia pojazdu.

Czy kierowca, który niefortunnie wjedzie w dziurę może liczyć na odszkodowania i kto zatem odpowiada za powstałą szkodę (urwane koło, złamany wahacz, itp.).

Odpowiadając na powyższe pytanie, w pierwszej kolejności nalży ustalić kategorie (dziurawej) drogi, na której doszło do zdarzenia. Podkreślić przy tym należy, że nie ma w kraju dróg niczyich. Drogi dzielimy zaś na następujące kategorie:

Drogi krajowe, których zarządca jest Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad; Wojewódzkie, których zarządcą jest zarząd województwa;

Powiatowe, których zarządcą jest zarząd powiatu;

Gminne, których zarządcą jest wójt (burmistrz, prezydent miasta)

Pozostałe drogi, niezaliczane do żadnej z w/w kategorii np. w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez podmioty prowadzące działalność gospodarczą, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi są drogami wewnętrznymi. Zarządzanie nimi to obowiązek zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku – właściciela tego terenu.

Obowiązki zarządcy drogi bez względu na jej charakter  i kategorię do której ją przypiszemy reguluje w szczególności art. 20 ustawy o drogach publicznych, do których m.in. należy utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich.

Zgodnie zaś z ogólna zasadą odpowiedzialności wyrażoną w art. 415 k.c. za wyrządzoną drugiemu (właścicielowi lub posiadaczowi pojazdu) szkodę odpowiada ten komu można przypisać winę.

Ustalenie właściwego zarządcy drogi, odpowiedzialnego za jej utrzymanie we właściwym stanie, a w dalszej kolejności za szkody spowodowane złym stanem jej nawierzchni (dziury itp.), nie gwarantuje jednak uzyskania należnego odszkodowania.

W celu uzyskania odszkodowania, konieczne będzie więc odpowiednie udokumentowanie okoliczności, w których doszło do wypadku. W tym celu należy, zgromadzić jak najwięcej dowodów, np. wykonać serię fotografii z miejsca zdarzenia, nagrań video (np. telefonem komórkowym, kamerą samochodową). Jeśli to możliwe ustalić dane (imię nazwisko, adres) świadków zdarzenia. Brak wystarczającego materiału dowodowego w sprawie, skutkować będzie niekorzystnym dla nas rozstrzygnięciem. Na poszkodowanym bowiem spoczywa obowiązek udowodnienia, wszystkich przesłanek odpowiedzialności, tj. winy zarządcy drogi, powstałej szkody oraz adekwatnego związku pomiędzy zdarzeniem a powstałą szkodą.

Jako dowód w sprawie posłużyć mogą również raporty straży miejskiej, czy policji. Warto więc w momencie ewentualnego wypadku wezwać na pomoc odpowiednie służby, które udokumentują miejsce wypadku. Jej kopia będzie niezbędna przy roszczeniach odszkodowawczych. Jest to szczególnie istotny przy braku innych źródeł dowodowych.

Z całą pewnością jednak, proces likwidacji szkody najlepiej powierzyć wykwalifikowanemu prawnikowi, którym jest adwokat lub radca prawny.

Powiatowe, których zarządcą jest zarząd powiatu;

Gminne, których zarządcą jest wójt (burmistrz, prezydent miasta)